Galápagos

Egész életemet természetfilmek készítésével töltöttem. Sok csodálatos helyen voltam, de nincs különlegesebb a Galápagos-szigeteknél. Ezeket a természet legnagyobb kísérletének nevezik, mivel elzártságban fejlődtek és néhány szokatlan eredményt is produkált az élet.

— David Attenborough

Vulkanikus
tevékenység

13
kitörés
történt az elmúlt 100 évben

Mindennek három tektonikus lemez találkozása az előidézője. Csupán 4 éve, 2009 áprilisában következett be a legutóbbi vulkánkitörés.

Búvármadarak

8 méteres
mélységig merülnek

Zsákmányukra vadászó kék lábú, piros lábú és álarcos szula madarak találhatóak a szigetcsoport legtöbb szigetén.

Egymással
ütköző
áramlások

5
óceáni
áramlat

Eltérő vízhőmérsékletekkel és rendkívül kiszámíthatatlan tengervíz mozgásokkal jár az öt óceáni áramlat keveredése. A klimatikus tényezők abnormális kavargása mindent összevetve egyedi ökológiai viszonyokat eredményezett a szigeteken.

Egyedülálló
halak

50-nél több helyi
halfajta

400-nál több halfajta él a Galápagos-szigetek körül, és 25%-uk kizárólag a Galápagoson található meg.


'El Niño'

5-7 évente
fordul elő

'El Niño' (a gyermek Jézus) a jelenség elnevezése. Enyhülnek a délkeleti szelek, ennek eredményeként drasztikusan megemelkedik az óceán vizének hőmérséklete, mely azután viharokat és heves esőzéseket okoz.

Miért kéne
repülni?

Nem egészen
2000 faj él
2 szigeten

Az idők során a repülni nem tudó kormoránok megőrizték a legtöbb madártulajdonságot — a csőr, tollak, az ugyanolyan szív és érrendszer — de a merüléshez áramvonalas test, míg az élelem keresése során a vízben való mozgáshoz széles, úszóhártyás lábuk fejlődött.

Egyedülálló
teknősök

Maximum
152 évig
élhetnek

A galápagosi óriás teknősök a világ legnagyobb teknősei. 1,5 méter hosszú volt a valaha feljegyzett legnagyobb páncél mérete, és körülbelül 249 kilogramm volt a súlya.

Patkányevő
százlábúak

Maximum
30 cm
hosszúságúra nőnek

Mi nagyobb a méreténél? Az étvágya. Arról ismert a scolopendra centipede, hogy lávagyíkokból, sőt fiatal patkányokból lakmározik.

Darwin-pintyek

15
különböző
faj él

Kicsi madarak, mindegyiknek hasonló a testfelépítése és a színe, de jelentősen eltér a csőrük. E madaraknak köszönheti Darwin a felismerést, amikor felkiálthatott, hogy “Megtaláltam!”, majd ez indította el a természetes kiválasztódás és fejlődés kutatását.

Felfedezések
földje

60
új
faj

Ennyi új zuzmófajt fedeztek fel Galápagoson 2010-ben. Ebből 10 ismeretlen volt a tudomány számára.