A természet óriásai – belülről

Ez a díjnyertes természetfilm-sorozat a világ legnagyobb testű állatainak kialakulását mutatja be, feltárja, hogyan működik szervezetük, és hogyan sikerült az évezredek alatt alkalmazkodniuk környezetükhöz. Tudósok csapata vizsgálja meg a veszélyes ragadozók, különleges növényevők és hatalmas tengeri szörnyek, például a több mint 19 méter hosszú, 55 tonnás ámbráscet anatómiáját.
Következő epizód 21:35 26 Sze február
Műsorrend megtekintése
Nézzen körül!

Fogak

Az ámbráscetek keskeny alsó állkapcsának mindkét oldalán 20-26 fog van, melyek csak a pubertás során törnek ki a fogínyből. Minden egyes fog körülbelül 900 grammot nyom. A felső állkapocs fogai általában elő sem jönnek a fogínyből. Úgy tűnik, az ámbráscetek egészben nyelik le zsákmányukat, így a fogak nem szükségesek a táplálkozáshoz; fogtak már el egészséges ámbrásceteket, amelyeknek egyáltalán nem voltak fogaik.

Uszonyok

Az ámbráscet általában kényelmesen, 5-15 km/h-val úszik a tengerfelszínen, de képes gyorsabb sebességre is – amikor veszély elől menekül, 34-43 km/h-val is úszhat, akár egy órán át is. Az ámbráscetet másfél méter hosszú és egy méter széles, evező formájú uszonya segíti az úszásban. Ezzel kormányozza magát a vízben és hajtja magát nagy lökésekkel előre.

Bélrendszer

Az ámbráscetek több ezer kiló halat és polipot fogyasztanak el – akár napi egy tonnányit is. Ezt belső szerveik egyedülálló felépítése teszi lehetővé. A bálna gyomra akár 500 liter folyadékot is képes tárolni, bélrendszere hossza pedig eléri a 160 métert.

Nézzen körül!
 • Következő epizód

  A nagy fehér cápa

  „A nagy fehér cápa” epizódban. Tudósok utaznak Dél-Afrikába, hogy felboncoljanak egy 900 kg-s nagy fehér cápát, ami fennakadt egy, a tengerpartokat védő hálón.

 • Következő epizód

  A burmai óriáskígyó

  „Az óriáskígyó” epizódban. Hogyan lepték el az eredetileg Délkelet-Ázsiában honos kígyók az amerikai Everglades-mocsarat? A szakértők csapata két óriáskígyót boncol fel, hogy közelebb kerüljön a válaszhoz.

 • Következő epizód

  Az óriás tintahal

  „Az óriás tintahal” epizódban. Mai epizódunk főszereplője az óriás tintahal, melyről legendák regéltek, mielőtt létezését a 19. században hivatalosan bebizonyították.

 • Következő epizód

  Tigris és oroszlán

  A „Nagymacskák” epizódban. A tudósok egy oroszlánt és egy tigrist boncolnak fel, hogy megvizsgálják, mennyire hasonlít egymásra ez a két nagymacska a bőrük alatt.

 • Következő epizód

  A jegesmedve

  „A jegesmedve” epizódban. Csatlakozzon az eszkimó vadászokhoz, a tudósokhoz és a boncolókhoz, akik bepillantanak a sarkvidék legjellegzetesebb állata, a jegesmedve testébe. Képes vajon ez az állat még időben alkalmazkodni a gyorsan változó környezethez?

 • Következő epizód

  Az egypúpú teve

  „Az egypúpú teve” epizódban. A csapat feltárja a teve púpjának titkát, és megvizsgálja, hogyan teszik lehetővé az állatnak ruganyos lábai és nyúlékony ajkai, hogy fennmaradjon egy ennyire ellenséges környezetben.

 • Következő epizód

  A déli kazuár

  „A dinoszauruszmadár” epizódban. A kazuár félelmetes hírnévnek örvendő, hatalmas madár, mely Ausztrália esőerdőiben él. A boncolás során a csapat fényt derít rá, hogyan adja ki a madár mély, zengzetes hívását, mellyel párját szólítja.

 • Következő epizód

  A kérgesteknős

  „A kérgesteknős” epizódban. Hogyan emészti meg a kérgesteknős a halálos mérgű medúzát, és mi rejtőzik a fejében? Most Ön is megnézheti a csapattal együtt, akik felboncolják ezt a különleges állatot.

 • Következő epizód

  A telivér ló

  „A versenyló” epizódban. A versenyló elképesztő sebességéről és kitartásáról ismert. A mai boncolás során megnézheti, hogyan teszi őket testfelépítésük a világ legnagyobb sportolóivá.

 • Következő epizód

  A medvepávián

  „A gengszterpávián” epizódban. Dél-Afrikában a tudósok csapata egy hatalmas hím páviánt boncol fel, és megmutatja, milyen megdöbbentően hasonló az ember és a pávián testfelépítése.

 • Következő epizód

  A víziló

  „A víziló” epizódban. A mai epizód véres boncolása során egy zambiai víziló beleibe és gyomrába tekinthet be, és megtudhatja, mennyire mohó zabálógép ez az állat.

 • Következő epizód

  A vörös kenguru

  „A kenguru” epizódban. A tudósok Ausztráliába tartanak, hogy felboncoljanak egyet a kontinens legismertebb állatai, a kenguruk közül, és izgalmas tényeket derítsenek fel szaporodószerveikről.

 • Következő epizód

  Borneó dzsungelében

  „A dzsungelben” epizódban. Tartson a tudósokkal, akik eddigi legkeményebb kihívásukkal néznek szembe: ezúttal egy őserdő ökoszisztémáját kell felboncolniuk. Tudja meg Ön is, hogy tudnak felfelé folyni a vízesések és miért az élősködőktől függ a dzsungel egyensúlyának fennmaradása!

 • Következő epizód

  Az ámbráscet

  „Az ámbráscet” epizódban. Ásók, teherautók és egy vonakodó helyi fakertész csatlakozik a csapathoz, hogy segítsenek felboncolni a világ egyik legfantasztikusabb állata, az ámbráscet testét.

Következő epizód

21:35 26 Sze február